Post - 24/04/2024

Een reis naar de theeplantages van Sri Lanka met NICI Koffie

koffiebonen, sri lanka thee, thee, theeplantages

image

Bij NICI Koffie draait het niet alleen om koffie; het draait ook om thee. Een bijzondere thee, afkomstig uit het prachtige Sri Lanka. In samenwerking met onze partner Tea of Life halen we deze unieke thee naar Nederland, en onlangs zijn we op bezoek geweest bij de theeplantages in Sri Lanka. Laat me je meenemen op een reis door het middenland van Sri Lanka, waar de beste theeplantages en fabrieken zich bevinden.

Het betoverende landschap

Wanneer je door het middenland van Sri Lanka reist, word je omringd door adembenemende haarspeldbochten in de bergen, in het midden van een oase aan theeplanten. Het landschap is adembenemend en een eerbetoon aan de natuurlijke schoonheid van dit land. Het is bijna onmogelijk om niet onder de indruk te raken van de oneindige rijen theeplanten die zich over de heuvels uitstrekken.

Een kijkje achter de schermen

Tijdens ons bezoek aan een lokale theeplantage werden we hartelijk ontvangen en kregen we de kans om een kijkje achter de schermen te nemen. De fabriek, waar het proces van theeproductie plaatsvindt, opende haar deuren voor ons. Een aardige mevrouw nam ons mee om de verschillen tussen diverse theevarianten uit te leggen: zwarte, groene en witte thee. De soort thee die in Sri Lanka gemaakt wordt, is Ceylon thee. Sri Lanka heette voor 1972 Ceylon. Vandaar de naam. 

Witte thee

In Nederland zien we deze variant niet vaak, en het blijkt dan ook een zeldzaam juweel te zijn; witte thee. Witte thee wordt op een geheel andere wijze gemaakt dan zwarte en groene thee, en het productieproces vergt aanzienlijk meer handwerk. Dit maakt witte thee niet alleen uniek in smaak, maar ook de meest kostbare variant.

Zwarte en groene thee

Terwijl zwarte en groene thee afkomstig zijn van dezelfde theebladeren, ondergaan ze een ander productieproces. Zwarte thee wordt gefermenteerd, wat resulteert in de kenmerkende donkere kleur en rijke smaak. De groene thee ondergaat daarentegen geen fermentatie, waardoor de bladeren hun natuurlijke kleur behouden en een lichte, verfrissende smaak behouden. 

Ons bezoek aan de theeplantages in Sri Lanka heeft niet alleen onze kennis over thee verdiept, maar ook een diepere waardering gecreëerd voor het vakmanschap en de toewijding die gepaard gaan met de productie van deze aromatische drank. Bij NICI Koffie gaan we verder dan alleen koffie; we delen de passie voor thee, vooral de unieke varianten die hun oorsprong vinden in de prachtige theeplantages van Sri Lanka. Laat je betoveren door de wereld van thee en ontdek de magie die schuilt achter elke slok.

Wil je meer informatie over thee of over onze koffiemachines? Mail dan naar info@nicikoffie.nl of bel naar 0485-453828