Interview - 07/06/2021

‘Sterk bakkie koffie Ielja!’ ‘Mmmm, en nog zuiver ook!’

image

Ze rijgt al vijftien jaar overwinningen en (wereld)titels aaneen. Wist drie wereldrecords neer te zetten. Was wereldkampioen bankdrukken tussen 2004 en 2015, met uitzondering van 2011. Wereldkampioen powerliften in 2006, 2007, 2008, 2013 en 2017. Won op dat onderdeel veertien nationale titels, net zoals bij het bankdrukken. Verzamelde tot nu toe in totaal 25 Europese titels en 22 wereldtitels. Ielja Strik werd in 2013 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nog altijd strijdt ze mee om podiumplaatsen. En nog kent het grote publiek haar niet. Dat moet veranderen, vinden twee ondernemers die haar passie voor sport delen.

Krachtsporter en voormalig turnster en bodybuildster Ielja Strik moet werken om haar sport te bekostigen. In tegenstelling tot veel andere topsporters wordt Ielja niet of slechts bescheiden gesponsord. “Ik moet daarbij ook de vrijheid hebben om te kunnen trainen en naar het buitenland te gaan wanneer ik dat wil. Daar zit niet iedere baas op te wachten”, legt ze uit.

FairTrade

Ielja Strik en haar sport zie je nooit op de landelijke televisie. De prestaties zijn er echter niet minder om, indrukwekkend zelfs. De Cuijkse lééft voor haar sport, is ermee getrouwd. Dat weten ook ondernemers Erwin Zwerver en Randy van Tienen. Een tijd geleden troffen beiden elkaar en besloten dat de Cuijkse elke sponsorhulp goed kan gebruiken. Beiden zijn zelf ook sportief: Randy doet aan ‘CrossFit’ en Erwin is waterpoloër in zijn vrije tijd en speelde daarbij onder meer op het EK voor Masters.

Directeur Erwin Zwerver leidt Econsultancy, een onafhankelijk ingenieurs­bureau, met vijf vestigingen in Nederland, waarvan een in Boxmeer. Econsultancy, een FairTrade-organisatie, voert in opdracht van overheden, bedrijfsleven en particulieren projecten uit rond technische aspecten van (water)bodem, water, infra, archeologie, ecologie, geluid en lucht. Men staat opdrachtgevers ook bij op beleidsmatig, juridisch, financieel en organisatorisch gebied.

Randy van Tienen is directeur bij Nici Koffie en Automaten, een familiebedrijf met ruim veertig jaar ervaring. Koffie stroomt Nici en zijn zoons Randy en Jeremy van Tienen door de aderen. Vanuit Mill en Hattemerbroek staat men garant voor een zorgeloze koffie- en warme­drankenvoorziening. Want ‘geen werk is een probleem, geen koffie een ramp’. Dat laatste pakt Nici Koffie en Automaten aan! Veel van de producten zijn FairTrade.

Winnende combinatie

Tijdens de fotoshoot bij Fitland Mill voor dit artikel, dat het sponsorschap moet lanceren, zijn de toespelingen op koffie en FairTrade dan ook niet van de lucht. “Mmmm, sterk bakkie koffie Ielja!”, vindt Randy van Tienen. “En nog zuivere koffie ook!”, weet Erwin Zwerver. Dit is een winnende combinatie… Het diepere doel: het uiteindelijk vinden van een hoofdsponsor. Gegadigden mogen zich nú al melden.

Erwin Zwerver: “Ielja Strik is wellicht een van meest ondergewaardeerde sporters van Nederland. Wij vinden dat haar naamsbekendheid omhoog moet. De link tussen zakendoen en sporten is ons allebei niet vreemd. Ons sponsorschap maakt dat Ielja zich net wat relaxter kan voor­bereiden op het volgende event.” De helpende hand komt op een moment dat de krachtsport in kwade reuk staat, met name door massaal dopinggebruik onder Russische atleten. Een aantal werd geweerd van de Olympische Winter­spelen in Pyeongchang in 2018.

Ielja Strik zegt erover: “Ik weeg al twintig jaar hetzelfde, maar til niet ineens zo maar dertig kilo méér, begrijp je? Maar het biedt perspectieven. Powerliften is een niet-olympische sport, maar dat zou het door alle dopingperikelen misschien wél kunnen worden. Tot die tijd zijn de World Games mijn domein. In november zijn de wereldkampioenschappen en dan wil ik me opnieuw kwalificeren voor deze World Games. Het zijn de ‘Olympische Spelen’ voor niet-olympische sporten. Het zou voor de vijfde keer zijn dat ik meedoe. Ik ben niet de jongste meer, wordt 47 dit jaar, maar draai op dit moment nog prima mee in de open klasse, al zijn mijn tegenstanders rond de twintig.”

‘Dit ben ik: Ielja Strik’

En met die meiden weet Ielja Strik nog regelmatig de vloer aan te vegen. “Ik kan het trainen en wedstrijden draaien nog altijd opbrengen en vind het nog steeds leuk. Dus wanneer ik stop? Ik weet het niet. Een ware kampioen is iemand die zich zelf van binnen en van buiten kent, geestelijk en lichamelijk sterk is en die er helemaal voor gaat, om zijn of haar doelen waar te maken.” Ze doelt waarschijnlijk niet per se op zichzelf, maar het is een kwalificatie die haar past. En áls ze dan stopt, zou de Cuijkse een eigen gym willen openen. “Maar dan anders, in een niche, met telkens mij als persoonlijk coach. Ik zou gaan voor iemands balans.”

Al mag de belangstelling van de nationale sportpers gering zijn, onlangs heeft Ielja Strik toch de nodige media exposure weten te genereren. In LINDA.original gaat ze op zoek naar een man. Als het gaat om sport heeft de Cuijkse zowat álles wat haar hartje begeert. Maar een vent ontbreekt nog. “Ik hoop dat ik de prins op het witte paard ooit ga tegenkomen”, vertelde ze aan LINDA.nl. Haar zoektocht naar de ware kon gevolgd worden in zes vlogs, onder de titel Dit ben ik ik: Ielja Strik. Mogelijk komt het later tot een hernieuwd contact met LINDA.original.

Bekijk alle zes vlogs, dit is de eerste.

“Dit is een winnende combinatie”