Post - 08/05/2024

Waarom is Robusta koffie zo duur geworden?

economie, koffiebonen, kwaliteit koffie, nicikoffie, robusta, verse bonen koffie, vietnam

image
In een tijd waarin de wereld zich in rap tempo ontwikkelt, worden we geconfronteerd met een onvermijdelijke realiteit: stijgende prijzen van goederen en diensten. Neem bijvoorbeeld de Robusta koffiebonen, waarvan de prijzen de laatste tijd de pan uit zijn gerezen, met een hoogtepunt dat in maar liefst 45 jaar niet is gezien.

Robusta koffie: een introductie

Voordat we duiken in de redenen achter de prijsstijging, laten we eerst eens kijken naar wat Robusta koffie eigenlijk is. Met maar liefst 125 verschillende soorten koffiebonen in de wereld, zijn Arabica en Robusta verreweg de bekendste en meest geconsumeerde varianten. Robusta, zoals de naam al suggereert, staat bekend om zijn krachtige en bittere smaak. Deze bonen vinden voornamelijk hun weg naar espresso’s en instantkoffie, waar ze diepe en robuuste smaakprofielen toevoegen.

Wat is de oorzaak van deze prijsstijging? 

De grootste producent van Robusta koffie is Vietnam. Langdurige hitte en droogte hebben geleid tot een ernstig tekort aan irrigatiewater, wat resulteert in een lagere oogst dan normaal. Vorig jaar kampte Vietnam ook al met dit probleem, en toen viel de oogst ook al tegen en was lager dan verwacht. 

Koffieboeren in Vietnam lijken ook minder koffie op de markt te brengen, waardoor ze kunnen profiteren van de hogere prijzen die ontstaan door schaarste.

Ondertussen heeft Indonesië te maken met een heel ander probleem: overmatige regenval. Dit verstoort de bestuiving van koffieplanten en vermindert de kwaliteit van de bonen door de hoge luchtvochtigheid. Brazilië, een andere belangrijke speler op de koffiemarkt, meldt ook tegenvallende oogsten van Robusta bonen, wat de wereldwijde vraag verder doet stijgen.

Hoewel de prijsstijgingen voor Robusta koffie niet onopgemerkt zijn gebleven, hebben Arabica bonen nog steeds de overhand op de Nederlandse markt. Gelukkig worden we dus niet zo zwaar getroffen door de prijspiek van Robusta koffie.

Is er hoop aan de horizon? Misschien. Er wordt verwacht dat de regen terugkomt in Vietnam, wat hopelijk zal leiden tot een verbetering van de oogst en een daling van de prijzen.

Mocht je willen weten wat dit betekent voor jou? Neem dan gerust contact met ons op!